Sedus, de Erlend Loe

Înclinația spre satiră socială, umor negru și exagerare circumscriu acest scurt debut tendințelor literare ale anilor nouăzeci și contribuie la creionarea unui nou stil specific norvegian numit neo-naivitate.
35,00 RON

Distribuie acest produs:


Erlend Loe (n. 1969, Trondheim) este un scriitor, traducător și scenarist norvegian. Este cunoscut la nivel internațional atât pentru romanul Naiv. Super și cărțile pentru copii despre Kurt, traduse în peste treizeci și cinci de limbi, cât și pentru înființarea comunității Screenwriters Oslo. Romanul său de debut, Tatt av kvinnen (În mrejele femeii)inaugurează o literatură cu un pronunțat caracter ironic. Înclinația spre satiră socială, umor negru și exagerare circumscriu acest scurt debut tendințelor literare ale anilor nouăzeci și contribuie la creionarea unui nou stil specific norvegian numit neo-naivitate.

SEDUS reprezintă jurnalul unui narator fără nume care reconstituie traseul relației sale cu Marianne în încercarea de a-i atribui un sens. Femeia este cea care preia frâiele concubinajului – de la o comodă gălbuie adusă cu forța în apartamentul naratorului până la secarea conștiinței de sine a acestuia, Marianne poate fi considerată o caricatură anti-feministă a inversării rolurilor de gen atribuite de societate. Ușurința cu care intră și iese din viața naratorului o transformă pe parcursul romanului într-o forță manipulatoare căruia protagonistul nu îi poate face față. Absurditatea relațiilor amoroase de la sfârșitul secolului trecut servește drept mărturie pentru nesiguranța unei generații aflate la cumpăna dintre progresivitate si o alienare specific scandinavă care împiedică legăturile serioase dintre oameni. Simptomele sociale din acest roman se extind până la relațiile cu părinți înstrăinați, vecini suspect de amabili și prieteni apăruți din senin. Postmodernismul lui Erlend Loe se manifestă prin ascunderea criticii sociale sub o aparentă artă naivă. Limbajul său simplu redă subtilități psihologice și adevărate crize de identitate care ies rareori la suprafață, fiind prezentate mai degrabă cu umor. Tendința cathartică de a râde în fața tragicului permează în toată tematica romanului.

Ecaterina-Miruna DUMITRAȘCU

Specificațiile produselor
Numele atributuluiValoarea atributului
Detalii Produs
Grup de varstaAdult
An Aparitie2022
Material CopertaNecartonat
EdituraCasa cărţii de ştiinţă