Recomandarea cititorilor Bookstory

Reticenți la cărți premiate? Reticenți la etichete precum „literatură queer”?  Reticenți la cărți la modă? Sătui de ego-proză și autoficțiune? Fie că da, fie că nu, avem un leac pentru prejudecăți de multe feluri. Practicați un fel de haiducie livrescă printre stocurile epuizate din librării și faceți rost de un exemplar din romanul de debut al Sașei Pană, „Dezrădăcinare”. Vă veți întâlni cu o poveste de profunzimi surprinzătoare, scrisă parcă dintr-un bisturiu al sincerității, veți trăi intens și veți problematiza o mulțime de aspecte controversate ale vieții contemporane. Veți păși alături de o tânără din Republica Moldova, ajunsă într-o Românie visată și concretă, în același timp.

Dacă ar fi să inventariez romanele actuale care exprimă cu acuratețe sensibilitatea epocii în care trăim cu frământările și complexitățile ei, ei bine, tocmai am trecut „Dezrădăcinare” pe listă.

Sașa Zare este un alter ego de scriitoare. „Dezrădăcinare” este primul său roman, apărut în martie 2022, la Editura frACTalia.

Dezrădăcinare este un roman feminist, politic, despre cum să-ți regăsești cuvintele în ciuda regulilor scrisului, în ciuda elitismului și conservatorismului implicate în scrierea literaturii, într-o limbă standard, spune Laura Sandu, scriitoare și traducătoare.

”Dar povestea nu este una apăsătoare: o străbate un flux inspirațional care cu siguranță le va „da voie” și altor scriitoare queer, feministe să se exprime. Minunat țesută, ea ne va reconecta, dincolo de toate obstacolele și ne va transmite energia strălucitoare cu care să pornim, alături de Sașa, într-o căutare însuflețită, neîntreruptă și imposibil de descurajat, a iubirii”.

”Dezrădăcinare” a primit toamna trecută unul dintre premiile Sofia Nădejde, la gala literaturii românești scrise de femei. 

Ioana Manta

Lasă comentariul tău