Recomandarea cititorilor Bookstory

Un omagiu minunat adus filmului (în topul personal împreună cu ‘’Pe vremea fluviului Amur‘’ de Andrei Makine).

Cinema-ul e văzut ca o alternativă, ca o evadare din urâtul și greul vieții cotidiene. O evadare prin eleganță, frumusețe, stil, strălucire, umor, printr-un strop de bucurie. Confruntarea între un anumit mod de a face cinema (perfecționist până la obsesie) și noul val de puștani bărboși, cu camerele lor de mână, între nevoia de poveste și pragmatismul simplificator.

Este și un roman de maturizare, cu un personaj feminin de o fermecătoare inocență și Mr. Wilder, un gentleman în vârstă de o curtoazie desuetă, protectoare. Alăturarea între devenire și declin. Parfumul și eleganța unei apuse Mittel Europa versus lipsa de stil americană (‘’Look at all the things you can ask for here: bouillabaisse, cassoulet, pot-au feu – and he asks for a hamburger!’’).

O galerie colorată de personaje din perioada interbelică: scenariști, compozitori, regizori, actori. În tonuri mai estompate, un fundal sumbru cu nazismul care se lățește ca o pată de ulei și înghite oameni, destine și acel mod de viață tihnit, stilat, niciodată regăsit. Un roman deopotrivă cinematografic și muzical. O încântare.

Ioana Brudașcă

Lasă comentariul tău